sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

1. vrk



Ensimmäinen ja jännittävin vuorokausi on takana. Pennut ovat hyvin voimakkaan oloisia ja äänekkäitä kun asiat eivät niiden mielestä ole kohdillaan. Ahnaasti ne hakeutuvat tissille ja protestoivat kun emo siivoaa peppuja. Vauhdikkaasti ne hilaavat itseään pentulaatikossa ja tuhina vaan kuuluu kun pikkunenut etsivät emoa ja emon nisää. Hauskoja maiskutuksen ääniä laatikosta  kuuluu.

Kata on ollut kovin kiireinen, sillä veljekset hamuavat jatkuvasti nisille. Remmin kanssa joutuu Katan laatikosta houkuttelemaan ulos, mutta ruokakupille sentään Kata tulee ihan vapaaehtoisesti, tottakai. Ruoka maistuu ja vesikin, kun siihen sekoittaa hieman jotain hyvän tuoksuista. Jälkivuotoa on ollut melko vähän ja emon vatsa on pysynyt hyvänä.

Katalla oli eilen hieman kipuileva olo ja se kieltäytyi aamupäivällä imettämästä pentuja. Emon vaistot sanoivat, että pentuja täytyy hoitaa ja Kata vinkui pentulaatikon reunalla, mutta imetys ei vaan tahtonut sujua. Kata käpertyi laatikon kulmaan, eikä päästänyt pentuja nisille. Käväisimme Katan kanssa sitten lääkärissä varmistamassa, että kaikki on hyvin ja saatiinkin sieltä apuja maidon laskeutumiseen. Lääkäri oli sitä mieltä, että pennut olivat kiskoneet nisät jo ihan tyhjiksi, joten sen ja mahdollisten jälkisupistusten takia tuli muutaman tunnin haluttomuus pentujen ruokkimiseen. Kotiin päästyämme Kata riensi oitis pentulaatikolle ja ryhtyi siivoamaan ja sen jälkeen asettautui nautinnollisesti imettämään, lääkärikäynnin jälkeen imetys on sujunut ihan hienosti.

Poikien eloisa olemus on ollut melkoinen haaste punnituksissa tai pikemmin punnitusyrityksissä. Myös Kata on heti huolissaan, kun ottaa pennun punnittavaksi, joten alkupainot ovat suuntaa antavia heittoja. Tänään punnittiin pennut Katan ollessa ulkona, niin sain hieman paremmat lukemat, joiden perusteella voisi sanoa, että kenenkään paino ei ole kriittisesti laskenut, pikemmin pysynyt samana tai hieman noussut. Hyvä niin. Nyt sitten odotellaan, että maito todella laskeutuu ja pennut alkavat kohottaa painojaan rivakammin. Pentujen painotaulukko löytyy omalta välilehdeltään Kehitys, jonne kerään muutkin tärkeät tiedot pentuihin liittyen.

Penskat viettivät pentunimi -ristiäisiä yksivuorokautis- juhlan kunniaksi. Tässäpä veljeslauma esiteltynä syntymäjärjestyksessä tuntomekkeineen ja väreineen:

1. Mustavalkoinen Pikku-Simo: Leveä valkoinen kaulus, kapea viiru naamassa
2. Mustavalkoinen Täplä: Pieni valkoinen pilkku niskassa ja viiru naamassa
3. Kolmivärinen Hämy: Minimaalinen valkea pilkku niskassa ja kapea viiru naamassa
4. Kolmivärinen Pikkujätkä: Kapea valkoinen kaulus niskasta vasemmalle ja kapea viiru naamassa
5. Kolmivärinen Kaunispoika: Kapea valkoinen kaulus niskasta oikealle ja viiru naamassa

Kaikilla pennuilla on enemmän tai vähemmän lajoissa valkoista ja valkeaa vatsan alla. Kannuksia takajaloissa ei ollut kenelläkään.




Lopuksi tunnelmakuvia pentulaatikon reunalta:

Hämy

Pikkujätkä

Nautinnollista

Valvovan silmän alla

Ruusutassut ja täplä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti