sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Katamaroonit ovat syntyneet

 Viisi tervettä ja hyvänkokoista poikaa syntyvät aamuyöllä 17.3.2018. Varsinainen synnytys alkoi noin klo 2 yöllä ja kaikki oli ohi noin klo 7 aamulla. Synnytys eteni rauhalliseen tahtiin ja Kata oli heti juonessa kiinni, kun ensimmäinen pentu oli syntynyt. Pennut ja emä voivat hyvin.

Viisi veljestä


Työ tehty, huhhuh!


Synnytystä edeltävänä iltana Kata oli erityisen rauhallinen ja nukkui yönsä hyvin levollisesti. Illalla lämpö oli 37,0, joten ounastelin, jo illalla, että näinköhän aamulla lämmöt ovat laskeneet. Osuin oikeaan, sillä lämpö oli aamulla 36,0 ja päivän mittaan se pysytteli alle 37. Synnytys olisi siis käynnistymässä seuraavan vuorokauden aikana.




Laittelin päivän mittaan vielä paikkoja kuntoon, siivosin, ja kerroin kätilöksi lupautuneelle ilouutisen; yövalvomista tiedossa... Kata oli päivän hyvin rauhallinen, miltei normaali. Iltapäivällä alkoi lievä petailu ja välin Kata läähätteli lyhyitä jaksoja. Suurimman osan päivästä tuleva emo nukkui pentulaatikossaan tai kävi pihalla tyhjentämässä suolistoaan. Ruokaa syötiin suurella innolla aamulla, jolloin annoin Katalle normaalin annoksen höystettynä energiapitoisella pentumoussella. Päiväruuan aikaan taas oltiin kärkkymässä ruokaa. Ajattelin, että joko synnytyksen käynnistymiseen on vielä hyvin paljon aikaa tai sitten vaan Katan ahne luonne vaatii saada kaikki murkinat, mitä vaan tarjolla on. Päivällä annoin puolikkaan annoksen, ja samoin iltaruuan aikaan. Eli illallakin olitiin heti tikkana paikalla, kun ruokaa alettiin jakamaan.

Illalla kello 21 aikaan Katan läähättely oli hieman lisääntynyt ja petailuakin tehtiin useammin. Tässä kohtaa kätilö ihminen hoiteli omat koiransa yöpuulle ja lähti hiljakseen tulemaan meille ollen täällä 22 aikaan. Päästessään paikalle kätilö ihminen, eli Maarit totesi saman kuin minä, että ei vielä kovin vakuuttavaa läähättelyä, mutta selvästi avautumista tehdään ja synnytys on tuloillaan. Kata oli sangen ilanhtunut ihanan Maaritin saapuessa ja hetimiten tunki viereen pieneksi sykkyräksi läähättelemään ja kakomaan iltaruokaa. Niinhän se sanonta kuuluu, että ahneella on paskainen loppu... pitikö mennä vaatimaan iltaruokaa... No, ruuan oksentaminen tapahtui vasta noin 4 tuntia myöhemmin, kun varsinaiset supistelut alkoivat.

Yöllä kello 1:50 käytökseen tuli muutos. Eli avautumisvaihe oli päättynyt ja alkoi seuraava vaihe, jota kutsutaan työntövaiheeksi, jossa supistukset tulevat näkyviksi. Osa kutsuu ensimmäisiä, pienempiä silmin havaittavia supisteluita myös harjoitusponnistuksiksi. Tämä vaihe yleensä kestää 30-60 minuuttia, mutta voi mennä pidempäänkin, kunhan supistukset eivät täysin lakkaa. Supistusten alkaessa Kata alkoi etsimään pieniä koloja jonne piiloutua, se vinkui, läähätti ja petaili rajusti peitteitä siirrellen ja repien. Supistukset näkyivät ja niitä tuli kohtuu säännöllisesti. Supistuksen tullessa Kata yleensä kääntyi kiepille ja nuoli peräpäätään. Pariin otteeseen kirkasta sikiövettä purskahti ulos.

Kata petailee: https://www.youtube.com/watch?v=spooIng4R4Q

Sen verran vähän on synnytyksiä takana (kokonaiset 1kpl), että usko synnytyksen etenemiseen vähän loppui kun supistuksia oli tullu jo noin 1,5 tunnin ajan. Yritimme kovasti tulkita supistusten voimakkuutta, sillä ohjeina on, että jos voimakkaat supistukset ovat kestäneet tunnin ajan, eikä pentua kuulu on ehkä ongelmia tiedossa. Olin yhteydessä päivystykseenkin saadakseni lisäohjeita, mutta juuri silloin Kata alkoi ponnistamaan toden teolla ja ensimmäinen pentu oli tuloillaan. Nämä olivat nyt sitten niitä voimakkaita supistuksia, jotka työntävät pennun synnytyskanavan läpi. Noin viiden minuutin kuluttua iso uros pentu syntyi kellon ollessa 3.35. Pentu syntyi pussissa, joka autettiin pään puolelta auki ja Kata hoiteli loput. Pentu pääsi pian nisälle ja alkoikin hyvin ahnaasti imemeään.

Seuraavat 2 pentua syntyvät miltei peräkanaa ja hyvin paljon helpommin kuin ensimmäinen. Pentu numero 2 syntyi klo 4.20 ja pentu numero 3 syntyi heti perään klo 4.39. Nämäkin olivat hyvän kokoisia uroksia. Sitten tuli  tunnin tauko, eli ilmesisesti toinen kohdun sarvi oli nyt tyhjä ja alkoi toisen sarven tyhjennys. Kello 5.30 syntyi poika numero 4, joka myös tuli hyvin nopeasti voimakkaiden supistusten auttamana.

Neljä poikaa olivat syntyneet ja tyytyväisinä ne pumppasivat emon nisillä. Kata oli selvästi hieman jo väsynyt ja melkein torkahteli kun viidettä ja viimeistä pentua odoteltiin. Odotusta olikin yli 1,5 tuntia, joten taas kerkesimme huolestumaan ja miettimään, oliko pentua ylipäätään edes olemassa. Tässä vaiheessa Kata kävi myös ulkona tarpeillaan ja samalla tunnustelimme kohtua, eikä siellä tuntunut enää pentua. Ainut vaihtoehto oli, että pentu oli jo synnytyskanavassa tulossa ja epäilys pennun elossa olemisesta hiipi mieleen.

Juuri kun olin ehtinyt vaihtamaan pentulaatikon aluset puhtaisiin ja olimme ajatelleet, että synnytys oli tässä niin Kata alkoi ponnistelemaan ja pentu numero 5 syntyi hyvin elinvoimaisena pussissaan. Näinolleen kaikki oli saatu maailmaan ja viimein voitiin huokaista helpotuksesta. Viideskin pentu oli poika, joten viisi veljestä tällä kertaa. Kaikki pennut syntyivät pussissaan ja olivat erittäin eloisia nisälle päästyään. Pääosin hyvin mustia, mutta kahdella tai kolmella oli pienet (ehkä) tricolor väriykseen viittaavat merkit hännän alla. Aika näyttää tuleeko niistä kolmivärisiä vai ovatko kaikki musta-valkoisia. Karvan laadusta on tässä vaiheessa vielä vaikea sanoa, mutta luultavasti kaikki ovat lyhytkarvaisia.


Tässä opetellaan hommaa puolin-toisin.

Punaisia nenuja ja viirunaamoja. Valkoiset pienet merkit tulevat katoamaan kun pennut kasvavat.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti